Despre gheata carbonica

Gheata carbonica altfel cunoscuta drept gheata uscata, reprezinta de fapt o forma solida a dioxidului de carbon, forma ce se poate obtine prin aducerea gazului la o temperatura de -78,5 grade Celsius. Totusi, exact aceasta valoare extrem de scazuta transforma peletele de gheata carbonica intr-o substanta periculoasa ce trebuie tratata folosind echipament adecvat pentru a preveni degeraturile.
Totusi, in ciuda tendintei de a crede ca gheata carbonica este un produs nou, ea a fost remarcata pentru prima data inca din 1834 atunci cand un chimist francez pe numele sau Charles Thilorier a publicat un mic studiu ce mentiona aceasta substanta. Dar chiar si asa, abia peste circa 100 de ani a fost eliberat primul patent asupra procedeului de producere a ghetii uscate, acesta fiind cerut de Thomas B. Slate din SUA care si-a dezvoltat o adevarata afacere in acest domeniu.
Daca in trecut gheata carbonica era folosita exclusiv pentru racire, astazi aceasta capatar noi valente extrem de interesante. Astfel avem bauturi asezonate cu gheata carbonica pentru a oferi acel efect de fumegare, avem masini de ceata artificiala care produc un "fum" gros ce ramane pe podea datorita proprietatilor de sublimare dar si sisteme de curatare a suprafetelor la...rece dupa cum poti sa vezi aici.
Exista totusi si niste diferente intre gheata carbonica folosita la bauturi si cea aplicata pentru curatarea suprafetelor. Prima are un grad de rafinare mai mare si este destinata exclusiv realizarii de bauturi si produse alimentare de efect. Cea de-a doua totusi reuseste sa curete printr-un procedeu asemanator sablarii cu nisip, singura diferenta majora fiind aceea ca un urma curatarii cu gheata solida nu raman resturi asa cum se intampla in cazul nisipului. Peletele de dioxid de carbon se evapora iar in urma lor suprafata ramane absolut curata si in multe cazuri mai neteda decat inainte.
Cat priveste masinile de fum, acestea sunt de mare efect si creeaza un adevarat efect de basm, mai ales la momentul dansului mirilor. In plus, ceata nu este daunatoare si se poate evacua foarte repede ceea ce reprezinta un mare avantaj.